0102

High Chaparral Detta är inte Old Tuscon i USA utan i Sverige, det ligger i Småland mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo. När man kliver in på High Chaparral möts man omgående av cowboys, sheriffer, can can flickor och Indianer i ett myller av människor. Man känner krutrök från pistoler överallt och stämningen är hög av förväntan för de som är här på besök.  

Här kan man åka diligens, gammalt ånglok och ångbåt för att få en känsla av hur den gamla vilda västern var. Under dagen är det flera shower man kan se med statister som spelar upp häftiga action scener, med stuntmän som slåss och trillar ner från tak, diligens och hästar som åker i full fart, gör detta till en kanonshow man inte får missa.  

När man går omkring på High Chaparral kan man plötsligt mötas av trevliga inslag, statister spelar upp en händelse och skojar med besökarna. Åker man det gamla Ångloket så stannar tåget till och blir rånat, pistolerna smäller och cowboys trillar ner på marken, en rafflande show där man själv är med och upplever ett tågrån som på det gamla filmerna från USA.  

Old Mexiko I parken kan man även besöka Old Mexico som visar upp en del av den gamla mexikanska kulturen. Artister från Mexiko bjuder på dans och sång i vackra dräkter mitt i centrum av denna stad.  

High Chaparral är byggt av Bengt Erlandson ”Big Bengt” från Brännehylte 1922. Bengt reste till America 1956 och stannade där i fyra månader och besökte olika västernstäder och flera militära handelsfort som fortfarande finns kvar. Big Bengt älskade den fantastiska Vilda Västen och började 1960 att själv bygga det som idag kallas för High Chaparral som är en västerninspirerad park. Läs mer om Big Bengt http://bigbengt.se | High Chaparral

Text och Foto Fotografhammarsten